Park WW bestaat sinds 1908

HISTORIE TENNISCLUB WASSENAARSEWEG 

 
Onze tennisbanen zijn er sinds 1908. Er werden toen maar liefst 12 banen aangelegd op de plek waar eerst een deel van het landgoed Clingendael lag, De Diepput, naast de voetbal- en cricketvelden van HC & VC. De cricketclub was er als eerste: in 1878 kwam het cricket naar de Diepput. 
 
Park W.W. werd in 1910 opgericht door, hoe kan het ook anders, een aantal goede tennissers, met als voornaamste initiatiefnemer de heer E. Bouscholte. Ze hadden de grond in erfpacht van Baron van Brienen en Jonkvrouwe Baronesse van Brienen tot Groote Lindt. Die waren ook de eigenaren van het naastgelegen landgoed Clingendael.
 
Vlak na de oprichting werden op park W.W. in 1913 de nationale tenniskampioenschappen gespeeld.
 
Clubs die speelden op park W.W. hadden namen zoals: Haagsche L.T.C. (1911), Quick, T.O.L.A, De Optimisten (1932) en W.A.L.S. Tennisser Maas van der Feen was de meest succesvolle speler van park W.W. Hij won drie nationale titels in het enkelspel in 1914, 1918 en 1924. 
 
Park W.W. werd in de naoorlogse jaren het thuishonk van weer andere clubs. Zoals H.T.C.T, De Ballenmeppers, De Baanbrekers en Groen Geel. Er werden veel toernooien georganiseerd. De Duitser Frits Schallenberg was onder meer een van de organisatoren die in 1949 wedstrijden organiseerde. Hij werd helaas op 14 september 1950 dood gevonden in de vijver langs de Groot Hertoginnelaan. Het krantenartikel van het Nieuw Utrechtsch Dagblad suggereert dat het een moord was: “Heeft hij niet altijd op succesvolle wijze sport en spionage weten te combineren?” Maar de rijksrecherche concludeert na onderzoek dat er geen misdrijf in het spel is. 
 
De Haagse tennisfamilie Houps was betrokken bij de aanleg van park W.W. Tot 1961 deden ze het onderhoud van de banen, bestierden het clubhuis, en gaven ook tennisles. Hun dochter Ria Houps won in 1962 in de finale van de nationale jeugdkampioenschappen van de favoriet Betty Stöve.
 
In 1975 besloot de Koninklijke Haagse Cricket & Voetbal Vereniging dat zij een tennisafdeling wilden. Dat werd het begin van de Haagse Tennisvereniging (H.T.V.). In 2012 ging het cricket/voetbal niet meer goed samen met tennis, en splitste de tennisafdeling zich af. Toen werd tennisclub WW opgericht.
 
Heeft u foto’s of meer informatie over het verleden van ons park? Graag een mailtje naar [email protected]

 

Bronnen:      

 

 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 70 324 6910

Park WW

Van Hogenhoucklaan 35
2596 TA Den Haag